The importance of securing the operating system

securitate cibernetica

The importance of securing the operating system

Este complicat cand vine IT-ul la tine si iti spune ca trebuie sa-ti schimbi parola sau sa pui o parola mai complicata si ca trebuie uneori sa ai rabdare cu update-ul de Windows, MacOS, Android, IOS etc. Dar este un motiv intemeiat pentru toate acestea.

Conform datelor publicate de catre CERT-RO, principala cauza a incidentelor (infectarilor) este vulnerabilitatea sistemelor de operare, si aici ne referim si la dispozitivele mobile, nu doar la PC-uri si laptopuri.

Politica Microsoft din ultimii vreo 2 ani a fost sa forteze update-urile, sa nu-ti mai ofere asa usor optiunea de a refuza acel update, ceea ce a dus la o securizare destul de importanta a produselor lor, prin urmare vedem ca Windows-ul devine din ce in ce mai sigur, iar Linux (considerat odata ca fiind cel mai securizat sistem de operare) este cel mai vulnerabil in acest moment, in principal datorita lipsei de intretinere zic eu.

Din ce in ce mai mult se pune accentul pe securitate cybernetica, si asa cum declara si cei de la Cisco si de la Fortinet, aportul echipamentelor in serviciul automatizarii securitatii este de aprox. 30%, iar importanta cea mai mare o are echipa tehnica, care poate identifica noi comportamente si sesiza noi activitati malitioase inaintea echipamentelor, plus ca activitatea lor de monitorizare a sistemelor din folosinta end-user-ului, si asigurarea unei protectii constante, minimizeaza considerabil riscul de atacuri.

Ar mai trebui precizat ca in Romania, conform ultimilor rapoarte, se sesizeaza o activitate mult mai mare a atacurilor si infectarilor pe sisteme Android decat in alte tari. Nu cred ca trebuie sa precizez ca acei 3 euro pe care ii dai pe magazinul Play pentru o aplicatie s-ar putea sa-ti protejeze datele (carduri bancare, contacte, poze etc). Cele mai multe atacuri sunt de tip phishing, deci in principiu vor sa-ti fure date pentru a face activitati ilegale cu profit (cel mai usor este de ati fura datele bancare).

Stay safe and double down on security!

Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Follow by Email