Dupa un update de Windows nu mai porneste calculatorul!

Help desk, mentenanta IT, externalizare servicii IT

Dupa un update de Windows nu mai porneste calculatorul!

Cred ca am inregistrat deja sute de cazuri in care dupa un update de Windows calculatorul are probleme la pornire. Mai jos voi enumera principalele motive si cum sa evitati aceasta problema:

  • Nu inchideti calculatorul in timpul update-ului!

Cea mai comuna problema este ca multi utilizatori nu citesc acel mesaj scris mare pe ecran de a nu inchide calculatorul in timpul update-ului. Mai ales la update-uri mari observam cum utilizatorii isi pierd rabdarea pentru ca vor sa ajunga acasa mai repede si inchid calculatorul fix in momentul cand acesta instaleaza update-uri, rezultatul fiind in multe cazuri coruperea sistemului de operare si un telefon catre departamentul IT.

  • Windows 10, in special, poate face update la UEFI

E o discutie lunga legata de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), acesta putand fi privit ca un inlocuitor al BIOS (Basic Input/Output System), dar in cele mai multe cazuri vine ca o completare in BIOS. UEFI are posibilitatea de a citi HDD-uri peste 2TB, are instructiuni de networking si secvente de boot preinstalate (de la Windows 8.1 in sus parca si cateva variante de Linux) pe care la boot le scrie in NVRAM.

Noi am observat ca, cel putin pe laptopuri ASUS (ROG GL703GE de ex.) la update de Windows vine si update de UEFI, prin urmare update in setarile de BIOS asa cum le interpretam la nivel simplu, ceea ce poate perturba secventa de boot.

  • Power & sleep settings modificate la update

In unele cazuri am observat ca dupa update-uri de Windows pe laptopuri, setarile pentru eficientizarea consumului de energie se modifica, ceea ce poate creea probleme la trezirea din sleep. La aceasta problema rezolvarea e simpla: Tineti apasat mai mult de 5 secunde pe butonul de power (actiune care va inchide laptopul), dupa care il porniti in mod normal si modificati setarile de sleep daca mai intalniti problema. Nu am gasit o solutie definitorie pentru problema de trezire din sleep, ceea ce observam este ca in ultima vreme update-urile au mai rezolvat din problema.

Recomandare

Recomandarea mea este de a lasa update-urile sa ruleze automat, majoritatea lor sunt update-uri de securitate (pentru Windows Defender care este antivirusul default al Windows-urilor recente) si sunt bine venite. Daca faceti update-urile manual s-ar putea sa nu primiti un update de securitate la timp si deveniti vulnerabili (a nu se uita de WannaCry).

Comment (1)

  • Ciobanu Remus Reply

    Buna. Dupa actualizare windows 10 tableta mea Model Onda obook 11nu ma porneste.Mersi.

    septembrie 4, 2020 at 9:42 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Follow by Email