We developed a website for these guys:they created a fortnite skin changer.

Cum sa-ti configurezi singur un calculator din piese!

calculator din piese

Cum sa-ti configurezi singur un calculator din piese!

Daca vrei sa-ti configurezi singur un calculator din piese, indiferent ca este pentru acasa sau pentru birou, trebuie sa iei in calcul unele aspecte pe care le voi enumera mai jos.

Mai intai vreau sa spun ca decizia de ati configura singur calculatorul tine in primul rand de dorinta de a taia din costuri si pentru ca poti sa pui exact componentele de care ai nevoie in el.

Motivele pentru care sa-ti configurezi singur calculatorul:

  1. Pretul de regula mai scazut in raport cu performanta
  2. Pui ce piese iti trebuie specific activitatii pe care vrei sa o desfasori pe el
  3. Poti sa-l upgradezi usor
  4. Poti sa-l repari usor si ieftin
  5. Poti reutiliza unele componente in momentul in care schimbi generatia
  6. Poate fi distractiv daca esti genul de persoana care cumpara de la Ikea pentru a rezolva puzzel-uri

Motivele pentru care sa nu-ti configurezi singur calculatorul:

  1. Confortul de a avea sistemul deja asamblat
  2. Stabilitatea sistemului este mai mare daca nu stii ce faci
  3. Design-ul unitatii
  4. Calitatea componentelor data de firma de unde il cumperi

Cu ce trebuie sa incepi atunci cand iti faci singur un calculator din piese:

  • Trebuie sa te hotarasti pe ce platforma mergi, Intel sau AMD, in momentul asta ele sunt mai apropiate ca si performanta ca niciodata. Intel este mai bun pe gaming (momentan) la acelasi pret, pe cand AMD este mai bun pe productivitate
  • Trebuie stiut ca procesoarele variaza in pret foarte mult in functie de performanta as recomanda de la Intel un i3 de generatie 8 sau mai sus (i3 8100 de exemplu) daca vrei un calculator pentru munca de office, un i5 de generatie 8 sau mai sus pentru gaming normal fara rezolutii de 4K si alte nebunii si i7 pentru munca mai intensa. Cei de la intel au si gama Xeon care sunt gandite pentru servere si munca foarte intensa cum ar fi editarea video. Pentru cele de la AMD clasificarea este similara, Ryzen 3, 5 si 7, iar echivalentul Xeon-ului este Threadripper care momentan este considerat cea mai buna achizitie pentru munca intensa dintre tot ce se gaseste pe piata.
  • In functie de procesor iti alegi placa de baza care trebuie sa acomodeze procesorul ales in functie de soket-ul fiecaruia (1151 v2 – atentie la Emag ca nu explica in filtre bine care e 1151 sau 1151 v2, am4, tr4 etc.). Tot placa de baza, pentru ca pe ea se pun toate piesele, trebuie aleasa in functie de RAM-ul folosit, frecventa pe care o suporta a RAM-ului, tipurile de conectivitate: poate vrei un M.2, poate vrei 8 sloturi pentru RAM, doua sau mai multe PCI 16X pentru placi video, PCI X1 pentru expansiuni, iesiri USB, HDMI, sunet, LAN (preferabil gigabit, unele au si wireless integrat), DVI-D, VGA, S/PDIF etc.
  • Urmatoarea alegere este RAM-ul: cantitate, tip si frecventa. Recomand 8GB sau mai mult, dual-chanel pentru ca influenteaza considerabil, frechenta cat mai mare iti permiti dar sa nu depaseasca frecventa pe care o suporta placa de baza
  • Placa video este optionala pentru calculatoarele de tip office pentru ca ar trebui sa alegeti un procesor cu GPU integrat, pentru performante grafice crescute recomand sa se achizitioneze o placa video care sa nu depasesca pretul procesorului. Nu are sens sa pui un Titan pe un i3 pentru ca nu vei beneficia de performantele reale ale acesteia.
  • Sursa de alimentare trebuie gandita in functie de incarcarea componentelor din interior, in principiu un calculator de tip office nu are de ce sa consume mai mult de 200W, cred ca cel mai important este sa aiba un ventilator mare (12 cm sau mai mare) si sa fie produsa de o companie cu traditie (Antec, Chieftec, Thermaltake, Corsair etc.)
  • Carcasa trebuie sa fie aerisita, cu posibilitatea de a monta mai multe ventilatoare si poate o racire pe apa, desi discutia cu racirea e mai lunga si o voi dezbate intr-un articol viitor.

Daca doresti o configuratie echilibrata pentru nevoile tale, nu ezita sa ne contactezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Follow by Email