Calculatorul nu mai porneste? Cum sa-l repari!

Calculatorul nu porneste

Calculatorul nu mai porneste? Cum sa-l repari!

La un momentdat toti ne-am confruntat cu problema asta si ne-am panicat putin. Mai jos explic cateva motive pentru care calculatorul nu mai porneste:

 1. Calculatorul nu are becuri aprinse si nu porneste de la butonul de power!

  Fara sa va fustrati, si fara sa fiti jigniti, verificati cablul de alimentare si daca aveti curent in priza/prelungitor 🙂 Daca totul e OK din acest punct de vedere, scoate cablul de alimentare din calculator si apasa pe butonul de power (cu cablul scos), asat descarca condensatorii din sursa, ei putand cauza simptomele astea. Dupa care, bagati cablul inapoi si porniti-l. Asta e cea mai intalnita problema atunci can nu porneste calculatorul.

 2. Calculatorul (PC) are led-uri aprinse dar nu se intampla mai mult de atat!

  Cel mai probabil este o problema de conectivitate intre calculator si monitor (cablul VGA, HDMI, DVI-D …) sau nu este alimentat monitorul sau este inchis monitorul.

 3. Calculatorul (laptop) are led-uri aprinse dar nu se intampla mai mult de atat!

  Am separat pe doua categorii pentru ca este o diferenta intre cele doua destul de semnificativa. Laptop-urile sunt eficientizate pentru consumul de energie si se folosesc diferite artificii pentru a obtine asta, inclusiv hibernarea si sleep-ul mai rapid, plus intrare in modul low energy a procesorului. Sunt diferite setari default sau pe care le poti modifica pentru a te ajuta cu viata bateriei. Datorita modului cum se face trezirea laptopului din sleep, uneori acesta nu raspunde. Prin urmare rezolvarea este simpla, tineti apasat pe butonul de power mai mult de 5 secunde (ar trebui sa simtiti ca se stinge de tot) apoi reporniti-l asa cum o faceti de obicei.

 4. Calculatorul nu reactioneaza nici dupa ce ati verificat primele 3 solutii!

  In situatia asta problemele pot fi localizate pe placa de baza sau sursa. Recomandarea mea este sa ne contactati inainte de a merge mai departe daca nu aveti o minima experienta cu repararea de calculatoare. Dar, daca doriti sa mergeti mai departe, atunci ar trebui sa verificati urmatoarele: Daca aveti difuzor montat pe placa de baza, atunci acesta ar trebui sa scoata niste sunete ca un cod morse care are fiecare in parte o semnificatie (probleme la placutele de memorie, CPU, alimentare necorespunzatoare etc.), daca nu aveti un difuzor, montati unul; Daca aveti montat difuzor pe placa de baza si acesta nu scoate niciun zgomot, atunci cel mai probail este sursa, in cazuri mai rare este procesorul (de regula nu a fost montat bine si are pini indoiti); Daca ati schimbat sursa ati verificat procesorul si are aceleasi simptome, uitativa dupa condensatori din care s-a scurs lichid sau sunt corodati (in acest caz trebuie inlocuita placa de baza daca e una ieftina sau se inlocuiesc condensatorii daca e una mai scumpa).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Follow by Email
Facebook
Facebook