Stiri Apple – WWDC 2019 pe scurt

WWDC 2019 Apple

Stiri Apple – WWDC 2019 pe scurt

Pentru cei ce nu au aflat inca, Apple a tinut un eveniment special ieri pe 3 iunie la San Jose Convention Center.

Pe scurt, au facut imbunatatirile uzuale de software, au regandit putin itunes (nu suficient din punctul meu de vedere), au lansat noile OS-uri … sa vedem:

  1. IOS 13 – mi-a placut foarte mult update-ul de la Photos and Cameras – modul in care poti previzualiza pozele si modul in care le poti modifica este foarte intuitiv. Mai sunt update-uri la Maps, Messages, un nou aspect cu fundal negru (in sfarsit) etc.
  2. iPadOS – da, foarte ingenios numele 😐 adapteaza IOS pentru un ecran mai mare (editare mai usoara, rularea de aplicatii una langa alta, widget-uri apelabile usor etc.). Cred ca se pregatesc si pentru un IPhone pliabil (asta e trendul si zvonul) care probabil v-a avea incorporat o mare parte din aceste functionalitati. Din punctul meu de vedere, cred ca varianta de un singur OS pe toate dispozitivele este o abordare mai buna, asa cum face Microsoft, mai ales ca puterea de calcul a procesoarelor pentru telefoane a devenit apropiata de cea a procesorelor pentru laptopuri.
  3. watchOS 6 – face ceasul mai independent de telefon mai ales prin atribuirea unui appStore. Este bine ca se poate aplica tuturor versiunilor de ceas de la Apple.
  4. macOS Catalina – nimic special de comentat aici, un update normal cu functionalitati si securitate mai buna si posibilitatea de a lega un ipad ca al doilea monitor (iarasi un neajuns a mai multor platforme si unde cred ca Surface Studio 2 este mult mai capabil si mai usor de folosit)
  5. Mac Pro – asta da upgrade, sau poate mai bine spus downgrade, sau … Ideea este ca au renuntat la design-ul de cos de gunoi si AllInOne care nu permitea upgradare cu adevarat si au revenit la aspectul clasic al unui PC normal pe care il poti upgrada ulterior in functie de necesitati, imi place, si cred ca Apple a ascultat in sfarsit utilizatorii de Mac Pro care au nevoie de diversitate in configuratie, despre el cred ca voi scrie un articol separat.
  6. Pro Display XDR – LCD, 32″, 6K, 1600 niti, culoare 10-bit, gama de culori P3 contrast 1000000:1 etc. Un monstrulet cu alte cuvinte, dar Apple nu si-a pierdut simtul umorului si vinde piciorul monitorului cu 999 $ si VESA cu 199 $, hmmm …

Sunt doua concluzii pe care le pot trage de aici: prima este ca Tim Cook a nu a renuntat la ideea de a face IOS/iPadOS sistemul principal de operare si sa mute totul pe mobile, iar a doua este ca Tim Cook a renuntat momentan la ideea de a trece totul pe mobile. Sper ca va rezolva si problemele hardware din MacBook-uri daca tot mai sta putin cu ele pe rafturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Follow by Email
Facebook
Facebook