Huawei: SUA vs China
Ca orice entuziast al tehnologiei nu pot ignora ban-ul primit de Huawei pe piata SUA.
Pentru cine nu este la curent inca, in mare, SUA a interzis tuturor companiilor Americane sa colaboreze cu Huawei. Asta inseamna ca Huawei nu mai are acces la produsele ce apartin companiilor cu sediul in SUA, daca nu se respecta hotararea judecatoreasca exista repercursiuni imense impotriva companiilor Americane ce nu respecta decizia.
Pentru a vedea cat mai bine implicatia acestei hotarari, am insiruit mai jos o parte dintre companiile americane importante pe zona de aprovizionare cu piese si software pentru produsele Huawei: Google, Microsoft, ARM, Corning Gorilla Glass, Qualcomm etc. Cred ca primele doua au cel mai mare impact (Google Play si MS Windows). Interzicerea accesul la Google Play, din punctul meu de vedere inseamna ca Huawei nu va mai vinde telefoane in afara Chinei (in China oricum sunt interzise majoritatea serviciilor Google), pe zona asta, cred ca Huawei va urma cursul ZTE (cine a mai auzit de noile telefoane ZTE?). Iar ruperea legaturilor cu Microsoft inseamna ca toata compania care probabil foloseste Windows ca sistem de operare nu va mai primi update-uri si nu va mai primi OS-uri pentru laptopurile si sistemele pe care le produce Huawei (daca folosesc Apple,intra in aceeasi problema). Prin urmare, este o perturbare grava a activitatii companiei care urca foarte repede in ultimii ani, devenise a doua companie pe zona de mobile dupa Samsung, inaintea lui Apple.
De ce a intrat in vigoare acest ban?
- Suspiciuni de spionaj tehnologic asupra companiilor americane din partea Huawei (asa a inceput toata tevatura), dar nu fac toti asta? Scandalurile dintre Samsung si Apple care coopereaza incontinuare foarte strans si s-au judecat pe prejudicii financiare!
- Huawei are un avantaj major fata de toate celelalte companii din lume pe zona de tehnologie 5G (cercetare si cantitatea de echipamente pe care o poate livra). Cred ca aici e adevaratul razboi, avantajul pe care Huawei l-ar fi avut daca toate companiile care se anuntasera ca v-or lucra cu echipamente Huawei pentru echipamente 5G ar fi fost imens.
Cine are de castigat. sau mai bine spus, cine a castigat deja?
Cred ca primul castigator este Apple si cel mai direct implicat in acest razboi. Cine mai cumpara un telefon premium de la Huawei cu toate problemele preconizate, cand poti cumpara un IPhone sau un Galaxy?
Cisco are timp acum sa ajunga din Huawei pe zona de 5G, o intarziere de genul asta ajuta toate celelalte companii care produc echipamente 5G (Nokia, Ericsson, Cisco etc).
Cine are de pierdut?
Huawei pare cea mai evidenta alegere si cu siguranta, dintre toate companiile, ei vor pierde cel mai mult, dar adevaratul pierzator esti TU pentru ca disparitia unui jucator atat de mare de pe piata tech este o pierdere pentru inovatie, competitie, pentru noi in general. Am impresia ca daca raman doar Apple si Samsung ca jucatori principali pe zona de telefoane mobile isi vor imparti piata mai mult pe criteriul de software, mai putin pentru performante hardware si inovatie pe care Huawei cu siguranta a adus-o la un alt nivel.
Concluzie!
Cred ca ban-ul asta va fi ridicat dupa mai multe negocieri dintre SUA si China, dar pentru Huawei este un pas major inapoi cel putin pe zona de incredere. Dar adevaratul razboi economic dintre China si SUA va continua si va fi din ce in ce mai agresiv, mai ales daca raman aceeasi presedinti (in China cel mai probabil ca nu se va schimba)!
Realitate din zilele noastre este ca toate companiile colaboreaza intre ele, definitia globarizarii economice se vede cel mai bine la companiile mari ale lumii. Toata lumea vinde si cumpara de la toata lumea si genul asta de decizii au implicatii foarte complexe, acest subiect poate fi comparat cu Brexit fara acord ca si implicatii.
Observații (2)
Foarte bun articolul. Vrem mai multe.
[…] fata de cei de la Samsung in primele editii de Iphone? Dar acum sunt si cei de la Oppo, Xiaomi, Huawei, OnePlus […]